Siła Dobroci

To już ostatnie, czwarte spotkanie z cyklu „Siła dobroci. Kulisy Caritas”, na które z ogromną przyjemnością Państwa zapraszamy. To spotkanie zostanie poświęcone tym, bez których wszystko to, co zobaczyliśmy na poprzednich spotkaniach nie byłoby możliwie – a więc wolontariuszom. Głównym punktem programu będzie premiera teledysku „Pełne zanurzenie”, będącego kwintesencją działalności gdańskiej Caritas.

Przedsiębiorcy, wolontariusze, opiekunowie, kierownicy i sympatycy Caritas, dziennikarze oraz osoby współpracujące przy produkcji teledysku – wszyscy oni spotkają się w jednym miejscu, by wspólnie pokazać, że dobro jest wszędzie, w każdym z nas. Tego wieczoru wolontariusze opowiedzą o tym, czym jest dla nich wolontariat i co sprawia, że każdego dnia są gotowi bezinteresownie nieść pomoc potrzebującym. Gościem specjalnym będzie trenerka olimpijska, pracująca z dziećmi i młodzieżą Caritas, która podzieli się swoimi wieloletnimi doświadczeniami. Nie zabraknie też gier i zabaw, podczas których dowiemy się, co tak naprawdę w życiu jest ważne, jak odnaleźć w sobie dobro i zanurzyć się w nim, dając innym wsparcie, miłość i nadzieję.

Gwoździem programu będzie premiera teledysku „Pełne zanurzenie”, który został nagrany, by choć na chwilę zatrzymać pęd życia, w jaki dajemy się wciągnąć każdego dnia i pokazać ideę działania Caritas przy Archidiecezji Gdańskiej. Czym był dla nich udział w nagraniu? Jak silna jest w nas potrzeba niesienia pomocy? O tym w panelu dyskusyjnym opowiedzą Kuba Kornacki (autor piosenki), Maciej Konopinski (aktor), Marek Demczuk (producent) oraz pozostałe osoby, zaangażowane w powstanie teledysku. W krótkim filmie zobaczymy też kulisy jego powstania.

– Wolontariat to bardzo ważna część działania naszej organizacji. To właśnie wolontariusze poprzez swoją wrażliwość i bezinteresowność dają innym to, czego najbardziej potrzebują – wsparcie w codziennych działaniach, motywację i nadzieję, wywołując tym uśmiech na ich twarzach. Wolontariuszem może być każdy, wystarczy tylko odkryć w sobie dobro i radość dzielenia się. Takie możliwości mamy na wyciągniecie ręki, między innymi w Caritas Archidiecezji Gdańskiej – mówi Marta Szulc, Sekretarz Zarządu CARITAS Archidiecezji Gdańskiej. – Jednak wspierać możemy na różne sposoby, m.in. poprzez przekazanie żywności, ubrań, datków czy 1% podatku na codzienne funkcjonowanie placówek – dodaje.

Podczas spotkania będzie można obejrzeć wystawę fotograficzną „Wolontariat. Dumni z projektów”. Na gości czeka też słodki poczęstunek, by przy kawie lub herbacie porozmawiać o tym, co w życiu jest tak naprawdę ważne.

Przypominamy, że cały cykl spotkań „Kulisy Caritas” wspiera kampanię 1% dla Caritas Archidiecezji Gdańskiej, której celem jest przekazanie 1% podatku na wsparcie szeroko zakrojonych działań organizacji. Na spotkaniu dowiedzą się Państwo więcej!

Agenda:
17.30 – 17.40 – Przywitanie gości
17.40 – 18.00 – Pełne Zanurzenie – oficjalna premiera
18.00 – 18.15 –Wolontariat potrzebą mojego serca
18.15 – 18.30 – Wolontariat zagraniczny
18.30 – 18.45 – Diagram Wolontariusza
18.45 – 19.00 – Mądre Pomaganie

Wolontariat – sposób na życie

Świat pełen jest samotnych i cierpiących osób, które potrzebują odrobiny bliskości czy po prostu zwykłej rozmowy. Zajęci ważnymi sprawami zapominamy, jak niewiele potrzeba, aby uczynić drugiego człowieka szczęśliwym. Skupieni na swoich problemach nie mamy czasu, by rozejrzeć się wokół, a pomoc kojarzymy głównie ze wsparciem finansowym. Bo co można zrobić więcej? Jak się okazuje można. Każdy ma w sobie coś, co może dać innym – uśmiech, dobre słowo, swój czas. A być może otrzyma w zamian więcej niż się spodziewa.

Wolontariat jest jedną z form wspierania innych – bezinteresownego i zupełnie dobrowolnego. Na świecie działa wielu wolontariuszy – pracują w najróżniejszych zakątkach, często w trudnych warunkach, realizując mniejsze i większe zadania. Pracują z osobami samotnymi, chorymi, niepełnosprawnymi czy starszymi – z dziećmi oraz z osobami dorosłymi. Jednak nie trzeba wyjeżdżać daleko, aby pomagać. Każdy, nawet najdrobniejszy gest może zmienić czyjś świat.

Wolontariuszem może być każdy, wystarczy tylko odkryć w sobie radość dzielenia się i znaleźć odpowiedni „pomysł” na siebie. „Posiadanie wielkiego serca nie ma nic wspólnego z wartością twojego konta bankowego. Każdy ma coś, co może dać innym” – powiedziała kiedyś Barbara Bush. Takie możliwości mamy na wyciągniecie, między innymi w Caritas Archidiecezji Gdańskiej. Ilość podejmowanych tam działań i realizowanych projektów sprawia, że każdy, kto chciałby zaangażować się w wolontariat, znajdzie miejsce, które da mu największe poczucie spełnienia.

W Caritas można pomagać na wiele sposobów. W świetlicach dla dzieci i młodzieży wolontariusze organizują podopiecznym czas wolny, pomagają w odrabianiu lekcji, prowadzą zajęcia tematyczne.
Są też placówki opiekuńczo-medyczne, gdzie wolontariusze na co dzień opiekują się osobami chorymi oraz niepełnosprawnymi. Można tez pomagać w konkretnych akcjach, organizowanych przez Caritas, np. obozy zimowe i letnie dla dzieci, zbiórki żywności, tematyczne akcje charytatywne. Jeśli natomiast chcesz wesprzeć gdańskie placówki Caritas w ich codziennym funkcjonowaniu – przekaż 1% swojego podatku dla Caritas Archidiecezji Gdańskiej. Te środki przeznaczone zostaną na bieżące potrzeby ośrodków, na realizację ciekawych projektów i wsparcie najbardziej potrzebujących.

Pomagając innym, odkrywamy, co tak naprawdę jest w życiu ważne. Wolontariat pozwala spojrzeć na życie z zupełnie innej perspektywy. Otwiera oczy i sprawia, że zaczynamy bardziej doceniać to, co mamy. Dla niektórych wolontariat to nie tylko akt bezinteresownej dobroci czy filantropii, ale sposób na życie.

“Dzięki temu, że zostałam wolontariuszem, wszystkie moje problemy nauczyłam się traktować jak wyzwania. Bo wolontariat uczy pokory i miłości, bo czasami nie ma nic piękniejszego, niż uśmiech skierowany do Ciebie od drugiego człowieka” – mówi Ala, jedna z wolontariuszek Caritas.

„Bo nie ma dnia, w którym nie działoby się tam coś fajnego, nowego. Jako wolontariusz w Caritas mogę zdobywać różne przydatne, czasem zabawne umiejętności. Bo pracują tam wartościowi i ciekawi ludzie. Bo Caritas to nie tylko pomaganie, ale uwrażliwianie i poprawianie percepcji serc. Bo dzięki niemu zrozumiałam, że czasem najlepszy sposób na pomoc to poświęcenie komuś czasu i ofiarowanie zrozumienia” – dodaje Monika.

Jednak wolontariat to nie tylko dawanie. To również otrzymywanie – szansa na odkrycie w sobie radości, jaką daje pomoc innym, okazja do rozwoju wewnętrznego, poznania nowych, wspaniałych ludzi, z którymi łączy nas chęć niesienia pomocy. A wywołanie uśmiechu na twarzy drugiego człowieka to największa nagroda za poświęcenie odrobiny wolnego czasu.

Zastanawiasz się, czy wolontariat jest dla Ciebie? Nie zastanawiaj się, tylko działaj. Nawiąż kontakt z koordynatorem wolontariatu wybranej przez Ciebie placówki Caritas i zobacz, jak niewiele potrzeba, by dać innym i sobie odrobinę szczęścia, i uczynić świat lepszym.